sobota, 27 sierpnia 2016

Cukier, stewia, ksylitol i inne – czyli czym najlepiej słodzić? cz.1



Większość społeczeństwa sięga po biały cukier aby posłodzić herbatę czy kawę. Jest to jeden z podstawowych produktów w prawie każdej kuchni. Cukier niestety jest szkodliwy, w dodatku uzależnia i tuczy. Jest jednak kilka alternatyw dla białego cukru, jedna zdrowsze, drugie mniej. 

Poniżej opisuję 4 z czternastu znanych mi zamienników cukru, dostępnych na rynku.

 


 

1. Stewia


Stewia pochodzi z Paragwaju. Jest to roślina, która zawiera glikozydy stewiolowe, które nie są przyswajalne przez organizm ludzki, co oznacza, ze zawiera prawie 0 kalorii. Słodkość tej rośliny w porównaniu do białego cukru jest 300 razy większa. Można ją stosować do potraw i wypieków ponieważ jest odporna na wysokie temperatury (max. 220 °C). Ponadto zawiera liczne składniki mineralne (magnez, żelazo, potas i wapń), witaminę C, kwas foliowy oraz silne antyoksydanty. Mimo wielu plusów jest często krytykowana ze względu na to, że po dodaniu jej do herbaty całkowicie odmienia smak napoju. Dostępna jest na rynku w postaci tabletek, proszku i płynie.

 

Plusy:                                                        


  • środek pochodzenia naturalnego    
  • praktycznie bezkaloryczna            
  • nie traci słodkości przy wysokich temperaturach
  • jest bardzo wydajna (300 razy słodsza od białego cukru)

Minusy: 

  •  źle smakuje
  •  produkt wysokoprzetworzony


2. Ksylitol (cukier brzozowy)


Jest to cukier pozyskiwany najczęściej z brzozy. W wyglądzie i słodkości przypomina cukier biały, posiada jednak dużo mniej kalorii. Posiada właściwości bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii, a także opóźnia proces starzenia się. Ksylitol zapobiega również próchnicy i rozwojowi bakterii w jamie ustnej. Mimo wielu właściwości nie należy spożywać go w dużych dawkach ponieważ może doprowadzić do rozwolnienia – max. 3 łyżeczki dziennie.  

 

Plusy:                                                 


  • środek pochodzenia naturalnego       
  • mało kaloryczny                                
  • ma wiele właściwości zdrowotnych    

Minusy:  

  • nie jest zalecany w dużych dawkach 
  • stosunkowo drogi (ok. 40zł/kg) 
  • produkt wysokoprzetworzony 

 

3. Erytrol


Jest to produkt podobny do wyżej opisanego ksylolitu jednak nie ma działania przeczyszczającego, natomiast nie jest tak słodki jak cukier. W celu uzyskanie odpowiedniej słodkości konieczne jest zwiększenie o 30% więcej erytrolu niż cukru. Jego indeks glikemiczny wynosi 0 - co oznacza, że nie wzroście gwałtownie poziom cukru we krwi, w następnie czego nie odczujemy jego nagłego spadku jak podczas użycia cukru. Na dodatek wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli zwalcza działanie wolnych rodników w naszym organizmie.

 

Plusy:                                                


  • Idealny dla diabetyków                                
  • Smak podobny do cukru
  • Mało kaloryczny     

Minusy:  

  • stosunkowo drogi (ok. 30zł/kg)                         

 

4. Cukier kokosowy


To produkt otrzymywany z palmy kokosowej, a dokładnie z soku z naciętych pąków kwiatowych. Cukier kokosowy ma karmelowo-kokosowy smak i przyjemny zapach.
Jego indeks glikemiczny wynosi 35 - co oznacza, że organizm nie zazna gwałtownych skoków cukru. Posiada jednak dużo kalorii (380 kcal/100g. Zawiera magnez, żelazo, potas, cynk, a także witaminy z grupy B i witaminę C. Można go stosować do wypieków, gdyż dobrze reaguje na wysoką temperaturę.

 

Plusy:                                                


  • Mniej rafinowany niż biały cukier      
  • Nisk indeks glikemiczny                    
  • Ciekawy smak
  • Zawiera minerały
  • Idealny do wypieków                        

Minusy: 

  • Stosunkowo drogi (ok. 25z ł/kg)
  • Kaloryczny 

W następnym poście opowiem Wam o innych zamiennikach cukru, takich jak: inulina, melasa, słód ryżowy/jęczmienny, syrop klonowy, miód, cukier brązowy, cukier trzcinowy, syrop daktylowy i syrop z agawy.


4 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że zamienników cukru jest aż tyle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeszcze nie koniec, lada dzień zamieszczę wpis o kolejnych zamiennikach cukru:)

      Usuń
  2. Teraz jest głośno o tych zamiennikach cukru, które wymieniłaś. Dla mnie fakt, że stewia i ksylitol są wysokoprzetworzone jest dyskwalifikujący. Zapewne za niedługo usłyszymy o ich negatywnym wpływie na organizm. Jestem ciekawa, co o tym sądzisz :) Ja cukru nie używam. Nie słodzę herbaty, nie dorzucam do potraw. Jedyny sposób, w jaki niestety zjadam cukier to w tym, co już jest kupione, np. soku.

    Dziękuję Ci za wizytę na moim blogu. Z przyjemnością przychodzę z odwiedzinami na Twój blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Elizabeth, stewia i ksylitol są wysokoprzetworzone o czym wspomniałam w poście. Postawiłam sobie za cel wymienić i opis każdy z zamienników - niekonicznie zdrowych;) Każdy ma wybór, ja jak już muszę posłodzić to używamo miodu:)

      Usuń